Ensco koupí podmořského těžaře Pride, stane se světovou dvojkou

07.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 7. února (ČTK) - Americká těžařská firma Ensco se dohodla na koupi konkurenční společnosti Pride International za 7,3 miliardy USD (130 miliard Kč). Vznikne tím světová dvojka v zajišťování podmořské těžby ropy a zemního plynu po společnosti Transocean, sdělily dnes obě firmy.

Americké provozovatele podmořské těžby poškodilo loňské vládní moratorium na těžbu ve velkých hloubkách v Mexickém zálivu a zpřísnění regulace těchto aktivit v mělkých vodách. Byl to následek výbuchu na vrtu Macondo společností BP a následného rekordního úniku ropy do moře a k americkému pobřeží. Díky nynějším vysokým cenám ropy však ropné koncerny jako Chevron a Exxon Mobil připravují další mnohamiliardové investice do nových podmořských nalezišť.

Spojená firma bude disponovat 74 ropnými plošinami, z toho 21 jich je ve velkých hloubkách. Houstonská Pride, kterou z 9,5 procenta vlastní norská firma Seadrill, hledá podle agentury Reuters kupce od loňského roku.

Sjednaná cena o 21 procent převýšila páteční tržní cenu akcií Pride. Akcie Pride dnes posílily o 17 procent, zatímco akcie Ensco klesly o tři procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK