Pražská burza oslabila o půl procenta na 1249,1 bodu

07.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. února (ČTK) - Pražská burza se dnes odklonila o evropského trendu a oslabila. Index PX klesl proti pátku o 0,45 procenta na 1249,1 bodu. Nejvíce oslabily akcie Erste Group Bank a mobilního operátora Telefónica O2. Dařilo se výrazně akciím developerské firmy Orco, vyplývá z výsledků obchodování.

Podle Josefa Němého z Komerční banky vystoupaly dnes evropské burzy na nové maximum od září 2008 díky rostoucí ceně komodit. Posílily hlavně ropné a důlní tituly. Index pražské burzy oslabil podle něj hlavně kvůli poklesu velkých emisí jako Erste Bank nebo Telefónica O2. Akcie Erste ztratily 1,27 procent na 897,50 koruny a akcie Telefóniky 1,11 procenta na 400,10 koruny.

Nejvíce, o 8,42 procenta na 206 korun, vyskočila cena akcií Orka. "Objem obchodů na tomto titulu byl solidní, takže za růstem ceny zřejmě stála větší nákupní objednávka," uvedl Němý.

Hlavní informací dne na domácím trhu byla podle Němého zpráva, že loterijní společnosti Sazka se dohodla na spolupráci s investiční skupinou Penta, majitelem sázkové kanceláře Fortuna. "Nyní lze předpokládat, že nová loterie Fortuny nebude přímo konkurovat Sazce, což omezuje ziskový potenciál akcií Fortuny. Na druhou stranu věříme, že Penta bude usilovat o to, aby nesnížila hodnotu své investice ve Fortuně, zvlášť proto, že v Sazce nezíská akciový podíl. Celkově vnímáme zprávu pro akcie Fortuny jako mírně negativní," uvedl Němý. Titul uzavíral silnější o procento na 102,15 koruny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK