Ceny ropy dnes nakonec výrazně klesly, vliv Egyptu vyprchává

07.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 7. února (ČTK) - Světové ceny ropy dnes nejprve výrazně rostly, nakonec se však sesunuly pod páteční úrovně a severomořská ropa Brent zůstala pod 100 dolary za barel. Vliv nepokojů v Egyptě na trh vyprchává a ropu sráží zpět růst jejích zásob v USA a nepřesvědčivý vývoj amerického trhu práce.

Brent během dne vystoupil až na 100,90 dolaru za barel, kolem 19. hodiny SEČ však na páteční závěr ztrácel zhruba dolar a pohyboval se kolem 98,80 dolaru za barel. Ve čtvrtek Brent dočasně vystoupil až na 103,37 dolaru. Americká lehká ropa WTI dnes oslabila o 1,30 dolaru na 87,70 USD za barel.

Dnes se v Egyptě poprvé od zahájení masových nepokojů a demonstrací před dvěma týdny uskutečnilo zasedání nové vlády prezidenta Husního Mubaraka. Vláda již začala jednat s opozicí, zatím bez výsledků. Mubarak odmítá požadavky demonstrantů na svůj odchod před zářijovými volbami. Dnes vláda uskutečnila vcelku úspěšnou aukci krátkodobých dluhopisů a nepokoje nevedly k žádnému narušení dodávek ropy v regionu.

"Ceny ropy klesly, protože Egypt nepokračuje v pádu do chaosu a čísla o zaměstnanosti (v USA) přinesla zklamání a zmatek," řekl agentuře Reuters analytik Phil Flynn z chicagské firmy PFGBest Research. Páteční statistické údaje ukázaly, že počet pracovních míst se v americké ekonomice v lednu zvýšil mnohem méně, než se čekalo, ale míra nezaměstnanosti klesla z prosincových 9,4 procenta na rovných devět procent, nejníže od dubna 2009.

V posledním lednovém týdnu zásoby ropy v USA dál výrazně stouply a na rekord se dostaly zásoby v klíčovém přepravním uzlu Cushing ve státě Oklahoma. Trh se obává, že tento trend by mohl pokračovat.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů) v 18:51 SEČ: burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent březen 98,84 99,83 New York - Nymex WTI březen 87,70 89,03

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK