Manažer Googlu pohřešovaný v Káhiře byl dnes propuštěn

07.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Káhira 7. února (ČTK) - Marketingový ředitel společnosti Google pro oblast Blízkého východu a severní Afriky Vaíl Ghaním, který byl 27. ledna zadržen během demonstrací v Káhiře, byl dnes propuštěn. Sdělila to Ghanímova rodina a později potvrdil Google.

"Ano, s Vaílem jsme mluvili, byl propuštěn a je na cestě domů," řekl agentuře Reuters člen Ghanímovy rodiny. Google jeho propuštění potvrdil, nikdo však nesdělil, kdo jej zadržel ani další podrobnosti. Firma oznámila manažerovo zmizení začátkem minulého týdne.

Šéf egyptské telekomunikační společnosti Orascom Nagíb Saviris řekl, že o víkendu požádal viceprezidenta Umara Sulajmána, aby byl Ghaním propuštěn. O manažerovo propuštění údajně žádali i zástupci opozice.

Ghaním na síti Twitter podle všeho zveřejňoval kritické informace na adresu egyptské vlády a vyjadřoval solidaritu těm, kteří demonstrovali proti režimu prezidenta Husního Mubaraka. Ghaním se v ulicích Káhiry také sám protestů účastnil.

Internetové spojení v Egyptě úřady v době vrcholících nepokojů značně omezily. Google ale pro Egypt připravil službu, která lidem umožňovala obejít omezení tím, že mohli zatelefonovat na určité číslo hlasovou zprávu, která pak byla odeslána na Twitter.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK