Google a Brusel prý předběžně jednají o chování gigantu na trhu

07.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 7. února (ČTK) - Dominantní internetový vyhledávač Google a evropští regulátoři prý předběžně vyjednávají o tom, jak vyřešit kauzu kolem pozice a chování gigantu na trhu. Uvedl to dnes informovaný zdroj s tím, že žádné návrhy ale zatím nepadly. Dohoda by měla předejít zdlouhavé právní bitvě s možným peněžním trestem pro americký podnik.

Evropská komise začala loni v listopadu oficiálně prošetřovat podezření, zda Google nezneužívá svou dominantní pozici v internetovém vyhledávání. Podnik na to reagoval prohlášením, že bude s evropskými regulátory spolupracovat. Kroku EK předcházelo několik stížností jiných vyhledávačů na síti, že je Google znevýhodňuje u placených i neplacených výsledků vyhledávání.

Tisková mluvčí komise Amelia Torresová řekla, že EK v tuto chvíli s Googlem nejedná, situaci prošetřuje a čeká na výpovědi dotázaných. "V této kauze nebudeme předběžně odhadovat výsledek vyšetřování trhu," dodala. Rozhodnutí komise může přijít až po měsících.

"Je tu určitý zájem na obou stranách, jisté předběžné diskuse, aby se případ vyřešil," řekl zdroj agentuře Reuters. "Žádné konkrétní návrhy ale na stole nejsou," dodal.

Po spuštění hloubkové prověrky rozeslali regulátoři dotazníky inzerentům, vydavatelům, vlastníkům internetových stránek a konkurenčním vyhledávačům. Požádali je v nich do tohoto pátku o jejich názory na podnikatelské praktiky Googlu. Předpokládá se, že podklady pak bude komise zpracovávat několik měsíců.

Google dnes zopakoval, že s regulátory spolupracuje. Generální ředitel podniku Eric Schmidt již dříve uvedl, že se Google chce zdlouhavé právní bitvě vyhnout. Komise může firmy pokutovat až desetinou jejich ročních globálních tržeb a sumy v miliardách eur již uvalila na giganty Microsoft a Intel, připomněl Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK