MPSV oznámí lednovou nezaměstnanost, podle analytiků vzrostla

08.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. února (ČTK) - Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) dnes oznámí, jak se v lednu vyvíjela nezaměstnanost. Na konci roku se proti listopadu zvýšila o celý procentní bod na 9,6 procenta. Podle analytiků oslovených ČTK se nezaměstnanost v lednu opět zvýšila a její míra dosáhla 9,8 až 9,9 procenta.

"Důvody nárůstu počtu nezaměstnaných vidíme především v tuhé zimě, což znamená snížení sezonních prací, a v pokračujícím propouštění ve státním sektoru," uvedl Tomáš Volf ze společnosti Citfin. Na konci roku také obvykle končí smlouvy na dobu určitou a firmy v tuto dobu přehodnocují strukturu a počet svých zaměstnanců.

Odhady analytiků potvrzují údaje MPSV z poloviny ledna, podle nichž se míra nezaměstnanosti pohybovala na 9,8 procenta a počet lidí bez práce stoupl od konce roku o 10.400 na 572.000.

V následujících měsících by měla nezaměstnanost stagnovat. "Až do startu jarních sezonních prací se míra nezaměstnanosti udrží v blízkosti deseti procent," uvedl Petr Dufek z ČSOB. Celkem by se podle analytiků letos měla průměrná míra nezaměstnanosti pohybovat nad devíti procenty.

vrk jw

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK