Akcie v USA díky zprávám o fúzích rostly, euro mírně rostlo

08.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 8. února (ČTK) - Americké akcie zahájily nový týden růstem a indexy Dow Jones a S&P stouply nejvýše za dva a půl roku. Trhy podpořily zprávy o nových fúzích. Objem obchodování však byl slabší, než je pro toto období obvyklé.

Index Dow Jones v pondělí stoupl o 69,40 bodu, tedy 0,57 procenta, na 12.161,55 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 vzrostl o 8,18 bodu, neboli 0,62 procenta, na 1319,05 bodu. Index technologického trhu Nasdaq posílil o 14,69 bodu, čili 0,53 procenta, na 2783,99 bodu.

Průmyslová společnost Danaher se dohodla na koupi diagnostické Beckman Coulter za 6,8 miliardy USD. Ropná firma EnsCo pak za 7,3 miliardy USD převezme firmu Pride International. Akcie všech těchto společností reagovaly na zprávy růstem. Nejvíce firma Pride, která zpevnila až o 15,7 procenta.

"Velikost těchto dohod je známkou, že kupující se cítí finančně dobře zajištěni a uvádějí hotovost do oběhu, zatímco firmy, které jsou kupované, jsou podhodnocené," uvedl analytik PNC Wealth Management James Dunigan.

Širší index S&P 500 od počátku tohoto roku zpevnil již o 4,9 procenta. Zhruba 72 procent firem z indexu, které již zveřejnily hospodářské výsledky, vykázalo zisk vyšší, než se čekalo. Investoři očekávají, že úhrnný zisk firem stoupl minulé čtvrtletí o 37 procent.

Kurz eura vůči dolaru se v pondělí téměř nezměnil a investoři nečekají příliš výrazný růst evropské měny ani v nejbližším období. Naděje na to, že by Evropská centrální banka mohla zvýšit úrokové sazby dříve než další přední banky, se pomalu vytrácejí. Přispěla k tomu i pondělí zpráva o vývoji průmyslových zakázek v Německu, které klesly více, než se čekalo. Nyní se trhy zaměří na středeční projev šéfa centrální banky USA (Fed) Bena Bernankeho.

V závěru obchodování euro vůči dolaru nepatrně stouplo o 0,01 procenta na 1,3586 USD. Dolar vůči jenu posílil o 0,2 procenta na 82,30 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK