Japonské akcie zpevnily, v růstu pokračuje také euro

08.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 8. února (ČTK) - Japonské akcie dnes pokračovaly v růstu a jejich hlavní index vystoupil nejvýše za devět měsíců. Akcie tak zpevnily třetím dnem za sebou a těží z příznivé nálady mezi investory. Ti mají v oblibě rizikovější aktiva ve vyspělých zemích a doufají, že ekonomika bude nadále pokračovat v zotavení. Na devizových trzích se k růstu vrátilo euro, které se odpoutalo od dvoutýdenního minima.

Hlavní index Nikkei 225 zpevnil o 43,94 bodu a den uzavřel vyšší o 0,41 procenta na hodnotě 10.635,98 bodu. Během dne se přechodně dostal až nad 10.648 bodů, což byla nejvyšší hodnota od 6. května loňského roku. Podobně širší index Topix dnes přidal 0,4 procenta na 944 bodů.

Na devizových trzích se obnovil růst eura, které v pondělí k dolaru část předchozích zisků odevzdalo a dostalo se na dvoutýdenní minimum. Analytici ale upozorňují, že euro nemá v zádech potřebný vítr, a pravděpodobně tak v nejbližších dnech zůstane v relativně úzkém pásmu.

Euro v pondělí oslabovalo po nečekaném poklesu průmyslových zakázek v Německu, dnes mu ale pomáhal zájem asijských makléřů. Některé asijské země se po oslavách příchodu nového lunárního roku teprve vracejí k běžnému pracovnímu rytmu, takže objemy obchodů ještě nejsou takové, jako bývají za normálních okolností.

Euro k dolaru se vyšplhalo na 1,3610 USD a proti předchozímu závěru v New Yorku zpevnilo o 0,2 procenta. Nad dvoutýdenním minimem 1,3508 USD, kde se ocitlo v průběhu pondělí, tak už je celý jeden cent. Drží se přitom nad klíčovými technickými úrovněmi.

"Myslím, že euro bude mít solidní podporu, pokud má ale růst, bude to od Evropské centrální banky vyžadovat velkou dávku odpovídajících komentářů," poznamenal analytik banky Credit Suisse Kodži Fukaja. Minulý týden euro vůči dolaru vystoupilo až na 1,3862 USD, po komentářích šéfa ECB k výhledu inflace ale začalo klesat.

Britská libra vůči dolaru zpevnila asi o 0,15 procenta na 1,6135 USD, je ale zhruba jedno procento pod tříměsíčním maximem. To je na úrovni 1,6279 USD a je z minulého týdne.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK