Čtvrtletní zisk automobilky Toyota klesl o 39 procent

08.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 8. února (ČTK) - Japonské Toyota Motor Corp. klesl ve fiskálním třetím čtvrtletí čistý zisk o 39 procent na 93,63 miliardy JPY (20,1 miliardy Kč). K poklesu přispěl slabší prodej v Japonsku a silný jen. Největší výrobce aut na světě však navzdory poklesu zlepšil výhled na celý fiskální rok do konce března díky globálnímu oživení prodeje aut.

Tržby se v období říjen až prosinec snížily o 1,2 procenta na 4,673 bilionu jenů. Provozní zisk klesl o 47,6 procenta na 99,07 miliardy JPY.

Konkurenční japonské automobilky Nissan a Honda rovněž trápí silný jen a pokles poptávky v Japonsku. Ztráty Toyoty jsou však mnohem výraznější kvůli vysokému vývozu z Japonska. Toyota loni vyvezla více než polovinu vozů vyrobených v Japonsku a tento vývoz je pro ni většinou ztrátový, protože kurz dolaru se drží hluboko pod 90 jeny, tedy pod hranicí, kterou prezident společnosti Akio Tojoda určil za minimum pro udržení konkurenceschopnosti japonského zpracovatelského sektoru.

Toyota díky příznivým výsledkům za devět měsíců fiskálního roku zlepšila výhled na celý fiskální rok. Provozní zisk má činit 550 miliard JPY místo původně uváděných 380 miliard JPY. Analytici očekávají zisk 489 miliardy JPY. Celkem chce firma prodat 7,48 milionu vozů, z toho na domácím trhu 2,02 milionu, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK