Výrobci hodinek Swatch stoupl loni zisk o 42 pct na rekord

08.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Curych 8. února (ČTK) - Švýcarské společnosti Swatch Group stoupl loni čistý zisk o 42 procent na rekordních 1,08 miliardy CHF (20 miliard Kč). K růstu přispěla vysoká poptávka v Asii, která vyrovnala negativní dopad silného franku. Optimistická je firma i ve výhledu na letošní rok. Swatch je největším výrobcem hodinek na světě.

Firma již v lednu uvedla, že její tržby za loňský rok činily rekordních 6,44 miliardy CHF a k růstu přispěly všechny cenové segmenty i geografické oblasti. Nejvyšší byl růst v Asii. Provozní zisková marže, tedy podíl provozního zisku na tržbách, stoupla na 23,5 procenta z předloňských 17,6 procenta.

Swatch rovněž oznámil, že navhruje zvýšení dividendy o 25 procent. Společnost je známá hlavně barevnými plastovými hodinkami stejného jména, celkem však vlastní 18 značek, včetně značek Omega, Breguet, Blancpain, Tissot či Longines.

"Výhled na celý rok zůstává navzdory současnému růstu švýcarského franku dobrý," uvedla firma v prohlášení. Ve středně dlouhém období plánuje zvýšit tržby na deset miliard CHF.

Generální ředitel Nick Hayek minulý měsíc v rozhovoru pro agenturu Reuters uvedl, že v letošním roce čeká další růst. Kvůli fluktuaci směnných kurzů je však těžké blíže odhadnout, jak velký zisk to bude.

Vysoký růst švýcarského franku k euru a dolaru dělá švýcarským vývozcům starosti. Zvláště se dotkl výrobců hodinek, jejichž velká část nákladů je právě ve francích. Ti proto musejí zvyšovat ceny, aby se vyrovnali s růstem franku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK