Zisk farmaceutické Teva se koncem roku více než zdvojnásobil

08.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tel Aviv 8. února (ČTK) - Čistý zisk farmaceutické společnosti Teva Pharmaceutical Industries se ve čtvrtém čtvrtletí více než zdvojnásobil na 771 milionů USD (13,6 miliardy Kč) z předloňských 379 milionů USD. Růst podpořila vysoká poptávka po generických lécích v Evropě a Severní Americe. Teva je největším světovým výrobcem generických léků, tedy kopií léků, kterým vypršela patentová ochrana. Firma působí i v České republice.

Tržby stouply o 16 procent na 4,4 miliardy USD. Zisk na akcii činil 1,25 dolaru a zaostal za odhady analytiků dotazovaných agenturou Thomson Reuters, kteří čekali zisk 1,29 dolaru na akcii při příjmech 4,64 miliardy USD.

Tržby v Severní Americe se zvýšily o sedm procent na 2,49 miliardy USD a na celkových tržbách se podílely 56 procenty. Tržby v Evropě stouply o 43 procent na 1,32 miliardy USD. Evropa má na celkových tržbách podíl 30 procent. K růstu přispělo začlenění německé společnosti Ratiopharm, jejíž převzetí dokončila Teva ve třetím čtvrtletí a do výsledků ji zahrnuje od loňského srpna.

"V roce 2010 se Teva stala generickým lídrem v Evropě a zvýšila svoji účast na důležitých rozvíjejících se trzích," uvedl generální ředitel Šlomo Janai.

Na českém trhu působí Teva Pharmaceuticals CR od roku 1997. V roce 2005 koupila americkou společnost Ivax a díky tomu v Česku získala její opavskou firmu Ivax Pharmaceuticals, dřívější Galenu. Převzetím konkurenta Barr na konci roku 2008 získala brněnskou společnost Pliva-Lachema.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK