Míra nezaměstnanost v Jihomoravském kraji činila v lednu 10,9 pct

08.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 8. února (ČTK) - Míra nezaměstnanosti na jižní Moravě v lednu činila stejně jako v prosinci 10,9 procenta. Oproti celostátnímu průměru byla o 1,2 procentního bodu vyšší. Bez práce bylo 68.724 lidí. Mírně přibylo volných pracovních míst. Úřady práce jich evidovaly 3174, v prosinci jich bylo o zhruba 200 méně. Pouze v pěti krajích v zemi je míra nezaměstnanosti vyšší než na jižní Moravě. Vyplývá to ze statistik, které dnes zveřejnilo ministerstvo práce a sociálních věcí.

V průběhu ledna 2011 bylo na úřadech práce v Jihomoravském kraji nově zaevidováno 7538 lidí, o 4287 osob méně než v prosinci. Počet nově evidovaných se tak po skokovém nárůstu z konce roku souvisejícím s novou legislativní úpravou zákona o zaměstnanosti vrátil k průměrným měsíčním hodnotám. Evidenci naopak ukončilo 6761 uchazečů, přičemž do nového zaměstnání jich nastoupilo 4835, tedy téměř dvakrát více než v prosinci.

Ve většině okresů kraje vzrostl počet volných pracovních míst. Výjimku tvořilo Blanensko a Brno-venkov. Bezmála polovina z 3174 volných míst je koncentrována do Brna. Na celkovém počtu pracovních míst v ČR se kraj nyní podílí 10,1 procenta. Na jedno volné místo připadlo v Jihomoravském kraji v průměru 22,1 nezaměstnaných, což je hodnota převyšující celorepublikový průměr (18,2). Rozdíly mezi jednotlivými okresy kraje jsou značné. Velmi vysokých hodnot, kolem 40 uchazečů na jedno volné pracovní místo, dosahuje Znojemsko, Břeclavsko a Hodonínsko, naopak dlouhodobě nejlepší je poměr mezi nabídkou a poptávkou v obou brněnských okresech a také v okrese Vyškov.

Z jednotlivých okresů Jihomoravského kraje jsou nezaměstnaností nejvíce postiženy okresy Hodonín a Znojmo. Bez zaměstnání v nich na konci ledna bylo 16,5 procenta, respektive 15,7 procenta ekonomicky aktivního obyvatelstva. Horší situace je v zemi jen na Jesenicku (21 procent), Bruntálsku (18,5) a Mostecku (17,0).

Nejnižší je nyní v kraji nezaměstnanost v okrese Brno-město. Pod celostátním průměrem je míra nezaměstnanosti i v okresech Brno-venkov a Vyškov. Výraznější růst nezaměstnanosti zaznamenal v posledním měsíci pouze okres Znojmo, kde stoupla míra nezaměstnanosti během posledního měsíce o jeden procentní bod.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK