Nezaměstnanost na jihu Čech v lednu stoupla, dosáhla 8,9 procenta

08.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 8. února (ČTK) - Na jihu Čech opět přibylo lidí bez práce. Míra nezaměstnanosti v lednu dosáhla 8,9 procenta, o 0,4 procentního bodu meziměsíčně více. ČTK to řekl Vladimír Brablec z českobudějovického úřadu práce. Úřady evidovaly 29.876 nezaměstnaných. Loni v lednu byla míra nezaměstnanosti v kraji 8,5 procenta.

Jižní Čechy se mírou nezaměstnanosti zařadily na páté místo mezi všemi kraji. Nejméně lidí bez práce je stále v Praze, kde míra nezaměstnanosti v lednu dosáhla 4,1 procenta.

Nezaměstnanost meziměsíčně stoupla ve všech okresech kraje. Nejvíce lidí bez práce je na Českokrumlovsku, kde míra nezaměstnanosti dosáhla 12 procent, a na Strakonicku, kde byla 11,3 procenta. Nejnižší míra nezaměstnanosti je opět v okrese České Budějovice, kde dosáhla 6,6 procenta.

Analytici předpokládají, že se nezaměstnanost v kraji v únoru opět zvýší. Nárůst by už ale neměl být tak velký jako v lednu, poznamenal Brablec. S poklesem nezaměstnanosti počítají až během března.

Úřady práce v kraji v lednu evidovaly 1705 volných pracovních míst, meziměsíčně o 145 méně. Poptávané profese zůstávají stále stejné, zaměstnavatelé hledají řidiče, prodavače do směnných provozů a některé kvalifikované strojírenské profese.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK