Volkswagen se s odboráři dohodl na zvýšení platů o 3,2 procenta

08.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 8. února (ČTK) - Největší evropská automobilka Volkswagen od května zvýší plat zaměstnancům, kteří jsou členy odborů, v průměru o 3,2 procenta. Firma se na tom dohodla se zástupci hlavní odborové organizace IG Metall. Nové mzdové podmínky ovlivní plat zhruba 100.000 zaměstnanců, kteří pracují v šesti továrnách automobilky v západní části Německa. Vyšší platy mají zabránit stávkám, aby se Volkswagen mohl soustředit na zvýšení výroby.

Volkswagen se na nových podmínkách s odboráři dohodl jen po třech kolech jednání, obvykle mzdová jednání trvají déle. Ekonomové sledují vývoj platů velmi pozorně, jednak aby získali lepší představu o předpokládaném vývoji spotřebitelských výdajů, zčásti i kvůli druhotným tlakům na růst inflace. Ta je teď obecně na vzestupu. Dohoda mezi Volkswagenem a odboráři slouží i jako vodítko pro další mzdová vyjednávání ve strojírenství.

Zaměstnanci Volkswagenu vedle zvýšení platu dostanou rovněž jednorázovou odměnu, která bude činit jedno procento z ročního základního platu. Nové podmínky začínají platit zpětně od začátku února a zůstanou v platnosti po dobu 16 měsíců, tedy do 31. května 2012.

Odboráři původně požadovali, aby Volkswagen zvýšil platy o šest procent, na to ale podnik nepřistoupil. V pátek odbory odmítly nabídku, která by pro zaměstnance Volkswagenu znamenala zvýšení platu o 2,9 procenta, ale na příští dva roky, a k tomu jednorázovou odměnu ve výši 300 eur (zhruba 7200 Kč) splatnou do konce června.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK