Nezaměstnanost v Ústeckém kraji dosáhla v lednu 14,1 procenta

08.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ústí nad Labem 8. února (ČTK) - Míra nezaměstnanosti v Ústeckém kraji v lednu stoupla o dalších 0,2 procentního bodu a dosáhla 14,1 procenta. V celém kraji si hledá práci 61.086 lidí, což je o 586 víc než v prosinci. Počet lidí bez práce stoupl třetí měsíc v řadě; míra nezaměstnanosti za tu dobu vzrostla o 1,3 procentního bodu a už skoro dosáhla hodnoty ze začátku loňského roku.

Nejvíce nezaměstnaných přibylo v okresech, které už tak patří mezi nejpostiženější v celém Česku. Na Mostecku dosáhla 17 procent, což okres stále řadí v celorepublikovém srovnání na třetí místo za Jeseník a Bruntál, Děčínsko se svými 16 procenty patří na páté místo. Rychle stoupala míra nezaměstnanosti i na Lounsku, kde dosáhla 12,8 procenta, naopak na Ústecku a Litoměřicku podíl lidé bez práce mírně klesl.

Právě na Litoměřicku je hledání práce dlouhodobě nejsnazší. Míra nezaměstnanosti tam v lednu činila 11,4 procenta, což zhruba odpovídá některým okresům ve středních Čechách, a zároveň je tam nejvíce volných pracovních míst. Firmy tam v lednu nabízely přes úřad práce 804 pracovních míst, což je zhruba 35 procent z 2287 volných pozic v celém kraji. Počet volných míst se obecně mírně zvýšil.

Analytici přičítají lednový nárůst nezaměstnanosti i statistickým vlivům. "Míru nezaměstnanosti v kraji negativně ovlivnil vývoj pracovní síly platné pro 1. čtvrtletí letošního roku," uvedl ve svém komentáři ústecký úřad práce. Zároveň se prý intenzivněji rozjely rekvalifikace.

Nezaměstnanost víceméně kopíruje vývoj z loňského roku, před 12 měsíci byl podíl lidí bez práce dokonce o desetinu procentního bodu větší. O měsíc později ještě o kousek vzrostla a pak začala rychle klesat, hlavně díky sezonním pracím a lepšící se náladě ve firmách.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK