Lednová nezaměstnanost ve Zlínském kraji se zvýšila na 10,9 pct.

08.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Zlín 8. února (ČTK) - Míra nezaměstnanosti ve Zlínském kraji v lednu meziměsíčně vzrostla o 0,2 procentního bodu a činila 10,9 procenta. O rok dříve nezaměstnanost v regionu byla 11,6 procenta. Letos v lednu úřady evidovaly téměř 34.000 lidí bez práce, z toho dosažitelných, tedy těch, kteří mohli ihned nastoupit do zaměstnání, bylo necelých 33.000. Čísla dnes zveřejnilo ministerstvo práce a sociálních věcí.

Lednová míra nezaměstnanosti v celé zemi dosáhla hodnoty 9,7 procenta. Oproti prosinci loňského roku se zvýšila o desetinu. Počet uchazečů o zaměstnání znovu vzrostl, pracovní úřady jich na konci ledna registrovaly 571.863, což je proti prosinci o 10.312 víc.

Nárůst ale není tak vysoký, jak vloni v prosinci analytici odhadovali. Ve Zlínském kraji se počet uchazečů o zaměstnání zvýšil o zhruba 550. "Pokud bychom to srovnali s předcházejícím měsícem, kdy došlo k opravdu významnému nárůstu nezaměstnanosti, ukazuje se, že na vývoji nezaměstnanosti měla vliv novela zákona o zaměstnanosti," řekla dnes ČTK mluvčí zlínského úřadu práce Miriam Majdyšová.

Novela, která platí od Nového roku, mimo jiné lidem odebírá možnost si k podpoře přivydělat a snižuje výši podpory pro lidi, kteří dají výpověď nebo skončí v práci dohodou. Na podporu v nezaměstnanosti nově nemá nárok ani ten, kdo pobírá odstupné. Nárok má až po vyčerpání těchto peněz, většinou tedy po třech měsících. "Potvrzuje se, že lidé, kteří očekávali, že budou nezaměstnaní, se raději zaevidovali ještě v prosinci tak, aby se na ně novela nevztahovala," komentovala to Majdyšová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK