Koruna dopoledne zpevnila na 24,02 Kč/EUR a 17,65 Kč/USD

08.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. února (ČTK) - Česká měna dopoledne posilovala vůči oběma hlavním světový měnám. Kolem 10:30 koruna proti euru zpevnila na 24,02 Kč/EUR a k dolaru na 17,65 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka koruna otevírala ve srovnání s pondělním závěrem mírně silnější a její kurz se během dopoledne držel bez větších změn kolem 24,05 Kč/EUR.

"Poté, co pondělní data z domácí ekonomiky českou měnu lehce zklamala, dnešní nezaměstnanost reakci nevyvolala," dodal analytik. Ministerstvo práce a sociálních věcí oznámilo, že míra nezaměstnanosti se v lednu proti prosinci zvýšila o desetinu procentního bodu na 9,7 procenta. Analytici odhadovali vyšší nárůst.

Dolar kolem 10:30 oslabil na 1,3606 USD/EUR, euro podle Vlka podpořil komentář zástupce Evropské centrální banky (ECB) Yvese Mersche. "Ten upozornil, že banka může zakročit, pokud se prokáže, že růst inflace není přechodný, a pokud se začnou projevovat druhotné efekty dražších energií na inflaci," uvedl Vlk.

Doplnil, že jediným důležitým číslem dnes bude německá průmyslová výroba za prosinec. Podle odhadů by měla mírně růst, na riziko ovšem upozornil pondělní propad průmyslových objednávek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK