Průmyslová výroba v Německu v prosinci nečekaně klesla o 1,5 pct

08.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 8. února (ČTK) - Průmyslová výroba v Německu v prosinci proti předchozímu měsíci nečekaně klesla o 1,5 procenta. Důvodem byl propad ve stavebnictví způsobený špatným počasím. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo německé ministerstvo hospodářství. Meziročně výroba stoupla o deset procent; v prosinci 2009 se ovšem země ocitla v nejhlubší recesi od konce druhé světové války.

V listopadu se produkce německého průmyslu snížila o 0,6 procenta. Ekonomové dotazovaní agenturou Reuters očekávali v prosinci zvýšení výroby o 0,3 procenta.

"Průmyslovou výrobu silně ovlivnil pokles produkce ve stavebnictví spojený s počasím," uvedlo ministerstvo v prohlášení. Produkce ve stavebním sektoru se propadla o 24,1 procenta. Produkce kapitálového zboží naopak stoupla o 3,3 procenta a v energetickém sektoru o 0,6 procenta. Výroba spotřebního zboží se snížila o 1,3 procenta, napsaly agentury AP a Reuters.

V pondělí ministerstvo uvedlo, že objem průmyslových zakázek v Německu v prosinci klesl o 3,4 procenta. Analytici čekali snížení jen o 1,5 procenta. V listopadu naopak zakázky o 5,2 procenta vzrostly. Meziročně však zakázky v prosinci stouply o 22,3 procenta.

Německo má největší ekonomiku v Evropě, na které je závislá řada českých firem. V loňském roce německá ekonomika stoupla o 3,6 procenta, což byl nejprudší nárůst od roku 1991. Předloni se německý HDP naopak propadl o 4,7 procenta, což byl nejhorší výsledek od druhé světové války.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK