MMR asi navrhne vládě přesun peněz mezi dotačními programy

08.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. února (ČTK) - Vláda možná dostane v dubnu na stůl návrh ministerstva pro místní rozvoj na přesun peněz mezi operačními programy, které mají problémy s čerpáním dotací z evropských fondů. Na tiskové konferenci to dnes řekl ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský.

"Nyní probíhá věcná analýza, až pak bude jasné, kam a v jakém objemu peníze případně přesuneme," uvedl ministr.

Už nyní šest operačních programů podléhá takzvanému systému zesíleného řízení rizik. Ten spočívá hlavně v pravidelných schůzkách zástupců MMR s úředníky, kteří tyto operační programy řídí. Problémy s čerpáním dotací mají především programy Výzkum a vývoj pro inovace, Vzdělání pro konkurenceschopnost, Technická pomoc, Integrovaný operační program, Lidské zdroje a zaměstnanost a Životní prostředí.

Za skutečně vyčerpané evropské dotace považují úřady teprve takzvané certifikované výdaje předložené Evropské komisi (EK). Na začátku ledna bylo certifikováno 89,1 miliardy korun, tedy 11,4 procenta peněz určených pro Česko na období 2007 až 2013. Podle pravidel EU musí každý operační program do konce roku 2011 certifikovat 15 procent prostředků, které má v tomto období v Bruselu k dispozici.

Certifikace označuje v celém procesu čerpání dotací fázi, která následuje až po proplacení peněz příjemcům. Dotace jim totiž úřady vyplácí z prostředků českého státního rozpočtu a teprve následně stát tyto výdaje předkládá k takzvané certifikaci EK. Celý cyklus uzavírá převod peněz z Bruselu do rozpočtu ministerstva financí.

V současném programovém období 2007 až 2013 může Česko získat z Bruselu kolem 26,7 miliardy eur. To je podle současného kurzu zhruba 642 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK