Spotřebitelské ceny v Lotyšsku výrazně zrychlily růst

08.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Riga 8. února (ČTK) - Meziroční míra inflace v Lotyšsku v lednu činila 3,7 procenta, a výrazně se tak zvýšila z předchozích 2,5 procenta, kde byla v prosinci. Cenová hladina tak zaznamenala nejrychlejší růst za posledních 19 měsíců, oznámil dnes tamní statistický úřad. Jen za leden se ceny pro spotřebitele zvýšily o 1,3 procenta po velmi slabém prosincovém růstu 0,1 procenta.

Růst cen výrazně převyšuje odhady analytiků v anketě agentury Reuters. Ti v průměru očekávali, že za leden se ceny pro spotřebitele zvýší o rovné procento, u roční míry inflace počítali s růstem pouze na 3,1 procenta.

"Největší vliv na změnu spotřebitelských cen měl růst cen potravin, zboží a služeb ve vztahu k bydlení a dopravě, stejně jako pokles cen oděvů a obuvi," uvedli statistici. Tamní centrální banka očekává, že průměrná roční míra inflace letos dosáhne 2,7 procenta. Za celý loňský rok se ceny v Lotyšsku naopak snížily, a to o 1,1 procenta.

Analytička banky Nordea Annika Lindbladová si ale nemyslí, že Lotyšsko má před sebou období vysoké inflace. "Vzhledem k tomu, že ekonomika se asi dál bude potýkat s problémy, žádná velká inflace se nezdá pravděpodobná," uvedla.

Lotyšsko není jedinou zemí v regionu, kde je patrný rychlý růst cen. Se stejným problémem se potýkají všechny tři pobaltské země a koneckonců celá Evropská unie pociťuje tlak na růst cen. Loni byla situace jiná, ekonomiky se teprve zotavovaly z hluboké recese, tak někde byla inflace slabá, někde ceny dokonce klesaly.

V Estonsku roční míra inflace v lednu vystoupila dokonce na 5,3 procenta a s růstem analytici počítají i v Litvě. Ta zatím data za leden nesdělila, analytici ale počítají s asi tříprocentní roční inflací.

Vývoj inflace v Lotyšsku: leden 2011 prosinec 2010 leden 2010 měsíční změna +1,3 +0,1 +0,2 roční změna +3,7 +2,5 -3,1

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK