Egyptská libra posílila díky intervenci centrální banky

08.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Káhira 8. února (ČTK) - Egyptská centrální banka dnes intervenovala na trhu, aby podpořila domácí měnu. Egyptská libra díky tomu poprvé od začátku nepokojů v zemi vůči americkému dolaru posílila. Podle obchodníků se tak banka zřejmě snaží obnovit důvěru investorů před nedělním znovuotevřením egyptské akciové burzy.

Egyptská libra zpevnila na 5,87 EGP/USD z pondělního závěru 5,952 EGP/USD. "Intervenovali jsme na trhu," řekl agentuře Reuters jeden z vysokých představitelů centrální banky. Odmítl však upřesnit částku, kterou banka k intervenci použila. "Je to brutální intervence," dodal nicméně jeden z obchodníků.

Egyptská libra soustavně oslabovala od vypuknutí politických protestů 25. ledna. Devizový trh byl nicméně téměř celý minulý týden uzavřen.

Egyptský úřad pro finanční dozor dnes upozornil, že nedělní obchodování na akciové burze bude o hodinu zkráceno. Burza bude v neděli znovu otevřena po dvoutýdenní přestávce. Osud egyptské libry by mohl mít velký vliv na to, v jakém rozsahu budou akcie zasaženy současnou krizí v Egyptě, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK