Pošta bude rušení poboček s obcemi konzultovat půl roku dopředu

08.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. února (ČTK) - Česká pošta bude zamýšlené rušení svých poboček konzultovat s dotčenými obcemi půl roku dopředu. Předloží údaje o jejich hospodaření a vytíženosti pošt. Dohodli se na tom zástupci samospráv a vedení podniku.

Zástupci Svazu měst a obcí, Spolku pro obnovu venkova a Sdružení místních samospráv vyzvali Českou poštu, její dozorčí radu a ministerstvo vnitra, aby zveřejnily tu část transformačního projektu, která se týká restrukturalizace pobočkové sítě. Chtějí rovněž zveřejnit kompletní plán optimalizace poštovní sítě včetně uvedení míst, kde má dojít ke změnám či novému zřízení služeb České pošty.

Právě údajně nekoncepční rušení poboček je podle ministra vnitra Radka Johna jedním z důvodů, proč požaduje odchod generální ředitelky Marcely Hrdé a nejvyššího vedení pošty. Hrdá ale rezignovat nehodlá.

Česká pošta má 3359 poboček a o uzavírání nejmenších z nich uvažuje už několik let. V rámci úspor chce zavřít kolem 1500 poboček, převážně v malých obcích. Pošta chce ve vytipovaných obcích s málo využívanými pobočkami zavést výdejní místo, které by zajišťovalo výdej a příjem zásilek, doplněné motorizovanou poštou, která by poskytovala například peněžní služby, druhou možností pak je Pošta - Partner, tedy plnohodnotná pobočka provozovaná jiným subjektem.

Česká pošta při setkání se zástupci samospráv slíbila, že bude v rámci projektu Partner intenzivně pracovat na optimálním řešení, které zajistí stejnou dostupnost poštovních služeb pro všechny obyvatele.

Podle tisku chce pošta v letošním roce propustit až 2000 lidí. Sama pošta uvádí zhruba 1700 pracovníků s tím, že záměr bude ještě detailněji rozpracovávat. Nyní zaměstnává 34.400 lidí. Poště loni klesl zisk před zdaněním na 250 až 280 milionů korun z 661 milionů v roce 2009. V plánu počítala s výrazně nižším profitem kolem 50 milionů Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK