Vláda projedná kroky státu nutné k dostavbě Temelína

08.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. února (ČTK) - Pro rozšíření Jaderné elektrárny Temelín bude muset stát investovat do přenosové soustavy, posílit činnost Státního úřadu pro jadernou bezpečnost či zajistit přísun kvalifikovaných absolventů vysokých škol. Vyplývá to z plánu připravovaných kroků, který projedná vláda na svém středečním zasedání.

Harmonogram příprav státu k rozšíření elektrárny Temelín se má týkat roků 2011 a 2012. Stát předpokládá, že vítěz tendru na dostavbu Temelína bude vybrán v roce 2013.

Podle vládního zmocněnce pro dostavbu Temelína Václava Bartušky vláda musí například připravit infrastrukturu pro převedení výkonu rozšířené jaderné elektrárny do sítě. S tím souvisí miliardové investice státního správce přenosové soustavy ČEPS do přenosové sítě.

"Je nutné také posílit činnost Státního úřadu pro jadernou bezpečnost," řekl dnes Bartuška ČTK. Vláda podle něj také musí soustředit pozornost na to, aby české vysoké školy produkovaly kvalifikované odborníky, kteří v budoucnu budou schopni jadernou elektrárnu provozovat.

Uchazeči o zakázku na dostavbu Temelína, který provozuje společnost ČEZ, mají dostat zadávací dokumentaci k výběrovému řízení v letošním roce. V roce 2012 by měli podat nabídky a v roce 2013 by mělo být rozhodnuto o vítězi.

Do tendru na dostavbu Temelína se přihlásily americký Westinghouse, česko-ruské konsorcium Škoda JS, Atomstrojexport a Gidropress, a francouzská společnost Areva. Objem celého kontraktu, čítajícího kromě dvou nových reaktorů příslib tří dalších stejného typu, by se měl pohybovat v řádu stovek miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK