Sněmovna podpořila zpřísnění sledování aut s výbušninami

08.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. února (ČTK) - Sněmovna podpořila v dnešním prvním čtení novelu, která zpřísní sledování vozů převážejících výbušniny. Vládní předloha o hornické činnosti mění také uspořádání báňských úřadů a pravidla pro projektování a výstavbu podzemních děl. Nyní míří k projednání v hospodářském výboru.

Podle návrhu novely budou muset být vozidla s nákladem více než 20 kilogramů výbušnin nebo 50 rozbušek vybavena zařízením, které umožní jejich sledování. Dozor bude zajišťovat policejní prezidium, které bude posádkám aut předávat informace o případných mimořádných situacích na cestě.

Firmy převážející výbušniny budou muset policejnímu prezidiu ohlašovat jejich přepravu alespoň 24 hodin předem. Vláda po konzultaci s odborníky odhaduje, že sledovací zařízení pro jedno auto bude stát asi 15.000 korun. Pro celkem 20 firem, které převážejí výbušniny, by tak náklady měly činit 300.000 korun.

Novela přináší v souvislosti s propady při stavbě pražského tunelu Blanka také další změny. Platit například má, že podzemní díla smí projektovat jen báňský projektant, který bude také odpovědný za bezpečnost staveb i jejich kvalitu.

Firmy, které těží v podzemí nebo razí podzemní stavby, budou rovněž muset zajistit báňskou záchrannou službu. Budou muset mít pracovníka, který bude likvidovat havárie. Český báňský úřad bude mít právo i mimo běžnou těžbu takovou povinnost firmám nařídit.

Novela ruší současný Obvodní báňský úřad v Příbrami. Úřady také přesouvá do míst, kde jsou zásoby takzvaných vyhrazených nerostů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK