Euro mírně zpevnilo vůči dolaru díky poptávce z Asie

08.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 8. února (ČTK) - Euro dnes mírně posílilo vůči dolaru díky poptávce ze strany asijských centrálních bank. Výraznějšímu růstu jednotné evropské měny zabránily slabé údaje o průmyslové výrobě v Německu, které je největší ekonomikou eurozóny.

Kolem 15:15 SEČ euro vůči dolaru stouplo o 0,3 procenta na 1,3627 USD. V pondělí se přitom propadlo až na dvoutýdenní minimum 1,3508 USD. Podle analytiků by oživení eura mohlo být pouze krátkodobé, protože nedávné výroky šéfa Evropské centrální banky Jeana-Clauda Tricheta zmírnily očekávání, že úrokové sazby v eurozóně v brzké době stoupnou.

Německé ministerstvo hospodářství dnes oznámilo, že průmyslová výroba v Německu se v prosinci kvůli nepříznivému počasí meziměsíčně snížila o 1,5 procenta. Analytici přitom podle agentury Reuters počítali s nárůstem o 0,3 procenta.

Jednotná evropská měna dnes podle obchodníků těžila z poklesu australského dolaru, za kterým stálo zvýšení úrokových sazeb v Číně. "Přísnější měnová politika naznačuje slabší růst (čínské ekonomiky), což je negativní pro komodity," upozornil analytik Paul Robson ze společnosti UBS. Austrálie je největším dodavatelem komodit do Číny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK