Změnu pravidel Komory daňových poradců musí Senát předělat

08.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. února (ČTK) - Pravidla fungování Komory daňových poradců se zatím měnit nebudou. Sněmovna dnes tuto senátní novelu vrátila horní komoře k přepracování. Přispělo k tomu odmítavé stanovisko vlády. Ministerstvu vnitra se nelíbilo, že by komora nově mohla na valné hromadě přijímat platná rozhodnutí i v případě, že nebude přítomna nadpoloviční většina jejích členů. Narušilo by to principy profesní samosprávy.

Iniciátor novely, senátor ODS a daňový poradce Petr Pakosta, změnu zdůvodňoval neschopností komory přijímat za současného stavu usnesení kvůli neúčasti členů komory na valných hromadách. Komora má nyní přes 4000 členů, zatímco v době vzniku dvě desítky let nezměněného zákona jich byly řádově stovky. Podmínka nadpoloviční účasti všech členů se stává "neudržitelnou", uvedl senátor.

Ministerstvo financí bylo zase proti navrhovanému zrušení práva členů komory nechat se na valné hromadě zastupovat jiným členem na základě plné moci. Pakosta tuto změnu navrhoval s tím, aby dění v komoře neurčovala jen malá skupina členů. S ohledem i na rozdílné názory svých kolegů z komory je ale ochoten toto právo pouze omezit. Účastník valné hromady by podle něj mohl disponovat méně než desítkou plných mocí.

Senátor uvedl, že názory na navrhované změny nejsou mezi daňovými poradci jednotné, ale že podle kompromisní dohody bude možné novelu upravit. "Shodli jsme se s prezidiem Komory daňových poradců na kompromisní variantě, kdy dojde ke zrušení padesátiprocentního kvóra a ponechání plných mocí s tím, že budou mít pouze doplňkový charakter," řekl poslancům.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK