Vláda se ve středu vrátí ke změnám v lisabonské smlouvě

08.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. února (ČTK) - Vláda na svém středečním zasedání vrátí k debatě o dodatku lisabonské smlouvy o fungování unijních institucí, na kterém se v druhé polovině prosince shodly země EU a který má umožnit vznik trvalého záchranného mechanismu pro státy v hospodářských potížích. Minulý týden jednání vláda přerušila.

Pro úpravu v rozsahu dvou vět se unie rozhodla kvůli ustavení speciálního krizového mechanismu v zemích, které zavedly euro. Po roce 2013 má opatření vystřídat současný záchranný fond eurozóny, jehož platnost v té době vyprší, a eurozóna by tak neměla možnost zachraňovat země, které se ocitnou v problémech.

Kvůli dodatku se ve čtvrtek sešel premiér Petr Nečas s prezidentem Václavem Klausem. Nečas po setkání uvedl, že změnu lisabonské smlouvy bude v ČR předem schvalovat parlament. Úpravy smlouvy bude po jejím podpisu muset stvrdit i prezident. Ze setkání podle Nečase nevyplynulo, jak se prezident k této věci postaví.

Sociální demokraté chtějí, aby ratifikace úpravy smlouvy vyžadovala ústavní většinu v parlamentu. "Pro ten ratifikační proces je třeba použít analogii s tím, jak byla schválena lisabonská smlouva," řekl minulý týden novinářům úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Hlavní změnou ve srovnání se současným fondem je, že by se na likvidaci dluhů bankrotujících členských států měli podílet i soukromí investoři, především banky. V krajním případě tak mohou přijít o část investic do dluhopisů krachujících států.

Lídři se v Bruselu sice dohodli na změně smlouvy, členské země ji ale ještě budou muset ratifikovat. Vzhledem k tomu, že úprava neznamená přenos pravomocí z členských zemí na Brusel, státníci věří, že nikde nebude třeba změnu schvalovat v referendu. To by mohlo způsobit vážné problémy, jako tomu bylo v minulých letech při schvalování lisabonské smlouvy.

Nečas už v Bruselu řekl, že by v Česku měl změnu stvrdit vedle vlády a parlamentu i prezident Klaus. "Já si nedovedu představit, že by se používaly právnické kličky na vynechání standardního ratifikačního procesu, jehož součástí je i podpis prezidenta republiky," uvedl Nečas. Schvalování lisabonské smlouvy byl složitý proces, Klaus s podpisem dlouho otálel.

Už dříve Česká vláda rozhodla, že Česká republika se do záchranného programu nezapojí. Na případné záchraně krachujících zemí eurozóny se tak nebude přímo podílet, dokud nepřejde z koruny na euro. Vznik mechanismu ale podle dřívějších Nečasových vyjádření Praha podporuje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK