Ropy po zvýšení úroků v Číně klesla, čeká se růst zásob v USA

08.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 8. února (ČTK) - Světové ceny ropy dnes oslabovaly a výrazně klesly zejména v reakci na další zvýšení úrokových sazeb v Číně. Ropný trh se také připravuje na nadcházející údaje o zásobách ropy ve Spojených státech, které zřejmě ukážou další nárůst.

Severomořská ropa Brent oslabila po zvýšení čínských sazeb až k úrovni 98 dolarů za barel a před 16. hodinou SEČ byla kolem 98,90 USD za barel s denní ztrátou asi 35 centů. Americká lehká ropa WTI oslabila o zhruba dolar na 86,45 USD za barel.

Čínská centrální banka dnes v rámci boje proti inflaci zvýšila své základní úrokové sazby podruhé za šest týdnů a potřetí od října. Tento krok se sice očekával, ropa i další komodity jako průmyslové kovy však na to reagovaly výrazným poklesem. Trhy se obávají negativního dopadu zpřísněné měnové politiky na čínskou poptávku po surovinách.

Ceny jsou pod tlakem od začátku týdne, zejména kvůli vyhlídkám na další růst zásob na americkém trhu. Předpokládá se, že dnešní večerní a středeční zprávy ukážou, že minulý týden vzrostly zásoby ropy čtvrtý týden po sobě a v klíčovém přepravním uzlu Cushing ve státě Oklahoma dosáhnou dalšího rekordu.

Riziková přirážka k cenám ropy vzniklá v důsledku politických otřesů v zemích Blízkého východu a zejména protestů v Egyptě už vyprchává. Egyptská vláda v čele s prezidentem Husním Mubarakem už má připraven plán politických reforem a spořádaného přechodu moci."Egypt evidentně ztrácí schopnost nahánět trhu strach," uvedl analytik Commerzbank Carsten Fritsch.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů) v 15:48 SEČ: burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent březen 98,88 99,25 New York - Nymex WTI březen 86,45 87,48

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK