V USA klesla během prosince nabídka volných míst ve firmách

08.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 8. února (ČTK) - Zaměstnavatelé ve Spojených státech nabízeli za prosinec méně volných pracovních míst než v listopadu, což představuje druhý měsíc poklesu za sebou. Dnešní zpráva amerického ministerstva práce tak naznačuje, že najímání nových sil je stále slabé, i když se oživování ekonomiky zřejmě zvyšuje.

Zaměstnavatelé podle ministerstva inzerovali téměř 3,1 milionu volných míst. Proti listopadu to znamená pokles téměř o 140.000 pozic a jde o nejnižší celkový počet od září.

Nabídka vzrostla o více než 700.000 míst od nejnižší úrovně z července 2009, kdy v USA uplynul měsíc od konce hospodářské recese. Nárůst od té doby představuje 31 procent, nabídka je přesto stále slabá proti 4,4 milionu dostupných míst, která zaměstnavatelé inzerovali v prosinci 2007, kdy recese začala.

Dnešním číslům předcházela minulý týden smíšená data z trhu práce za leden. Míra nezaměstnanosti sice klesla na devět procent z 9,4 procenta za prosinec, ale zaměstnavatelé přidali v čisté bilanci jen 36.000 nových míst. Ke snižování nezaměstnanosti taková úroveň zdaleka nestačí.

Nezaměstnaných lidí je ve Spojených státech mnohem více než nabízených pozic. Bez práce bylo v prosinci téměř 14,5 milionu lidí. Výsledkem je průměr 4,7 člověka na dostupné místo. Proti poměru 6,3 z listopadu 2009 se přesto situace zlepšila. Ministerstvo začalo sledovat nabídku pracovních příležitostí v roce 2000. Za zdravé ekonomiky ukazatel klesá zhruba na dvě procenta, připomněla agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK