Vláda dnes projedná harmonogram příprav dostavby Temelína

09.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. února (ČTK) - Vláda na dnešní schůzi bude projednávat plán přípravy dostavby Jaderné elektrárny Temelín. Pro rozšíření elektrárny bude muset stát investovat do přenosové soustavy, posílit činnost Státního úřadu pro jadernou bezpečnost či zajistit přísun kvalifikovaných absolventů vysokých škol.

Harmonogram příprav státu k rozšíření elektrárny Temelín se má týkat roků 2011 a 2012. Stát předpokládá, že vítěz tendru na dostavbu Temelína bude vybrán v roce 2013.

Do tendru na dostavbu Temelína se přihlásily americký Westinghouse, česko-ruské konsorcium Škoda JS, Atomstrojexport a Gidropress, a francouzská společnost Areva. Objem celého kontraktu, čítajícího kromě dvou nových reaktorů příslib tří dalších stejného typu, by se měl pohybovat v řádu stovek miliard korun.

Ministři se také vrátí k debatě o dodatku lisabonské smlouvy o fungování unijních institucí, na kterém se v druhé polovině prosince shodly země EU a který má umožnit vznik trvalého záchranného mechanismu pro státy v hospodářských potížích. Minulý týden jednání vláda přerušila.

Ministr dopravy Vít Bárta kabinetu předloží návrh vládního nařízení, které má zvýšit bezpečnost veřejné dopravy a zajistit komfortní cestování hendikepovaným osobám. Podle návrhu by průměrné stáří vozidel v hromadné dopravě nemělo přesáhnout devět let. Přepravci by dále měli provozovat předem určené množství bezbariérových dopravních prostředků podle typu služeb, které poskytují.

Vláda se bude zabývat také Bártovým návrhem na přesunutí 9500 zaměstnanců Českých drah do společnosti Správa železniční dopravní cesty. S postupem ministerstva dopravy nesouhlasí odborové organizace na železnici.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK