ČSÚ oznámí inflaci v lednu, podle odhadů rostla nebo stagnovala

09.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. února (ČTK) - Český statistický úřad dnes zveřejní údaje o vývoji spotřebitelských cen v lednu. Analytici oslovení ČTK odhadli lednovou meziroční inflaci na 2,2 až 2,9 procenta. V prosinci byla meziroční inflace 2,3 procenta. Ceny rostly především kvůli změnám regulovaných položek, jako jsou nájmy, ceny elektřiny nebo plynu. Rostly rovněž ceny potravin a pohonných hmot.

Na meziroční inflaci působily v lednu podle hlavního analytika Generali PPF Asset Management Radomíra Jáče protichůdné faktory. "Na jedné straně odpadne statistický vliv loňského zvýšení sazeb DPH a spotřebních daní. Zároveň ale letos působí oproti loňsku výraznější faktory v podobě růstu cen potravin a energií pro domácnosti," uvedl s tím, že lednovou meziroční inflaci odhaduje na 2,4 procenta.

I podle analytika ČSOB Petra Dufka byl hlavním důvodem nárůstu cen růst nákladů na bydlení. "Největší zásah do peněženek způsobilo zvýšení regulovaných nájmů, zatímco ty tržní stagnovaly nebo klesaly. Domácnosti si tentokrát připlatily i za elektřinu, plyn, teplo a vodu. Druhým důvodem lednového cenového skoku byly dražší potraviny, které oproti prosinci zřejmě podražily o necelá dvě procenta," uvedl.

Meziroční inflace tak podle Dufka zůstává nad cílem ČNB a stejně tak tomu bude prý i v dalších měsících roku. "Přesto ČNB ještě nemusí pospíchat se zvyšováním úrokových sazeb," dodal.

Naopak podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka by meziroční inflace měla zůstat i nadále v blízkosti hranice dvou procent. "Tam by měla vydržet po většinu letošního roku," uvedl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK