Poslanci se dnes budou věnovat návrhům na omezení hazardu

09.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. února (ČTK) - Poslanci by se dnes měli zabývat hlavně návrhy na omezení a regulaci hazardu. Na program dnešního jednání si zařadili hned všechny tři novely loterijního zákona, které čekají ve sněmovně na projednání. První novelu předložila vláda, druhou sociální demokracie a třetí hlavní město Praha.

Vláda navrhuje, aby obce měly možnost vyhláškou určit, na kterých místech a v jakém čase je provozování i dosud neregulovaných druhů hazardu povoleno či zakázáno. Podle ministerstva financí tak obce dostanou větší pravomoci, jak na svém území regulovat hazard. Vztahovat se budou i na sázkové hry v kasinech.

Podobné rozšíření pravomocí měst a obcí navrhuje i Praha. Obce by mohly vyhláškou určovat, na kterých místech budou smět fungovat nejen výherní hrací přístroje, jak je tomu nyní, ale i nové videoloterní terminály. Podle údajů, které Praha poskytla poslancům, bylo jen v roce 2007 v hlavním městě 8358 výherních hracích automatů. K loňskému prvnímu lednu však jejich počet klesl na zhruba 6000.

Na druhou stranu se však zvýšil počet videoloterních terminálů do loňského roku až na 3750 kusů. Zatímco u klasických hracích automatů je omezená výše sázky, u videoloterních terminálů už omezená není.

Třetím návrhem v pořadí je novela z pera poslanců ČSSD, která stejně jako obě předchozí rozšiřuje pravomoci obcí. Navíc sjednocuje sazbu pro odvod části výtěžku z loterií na veřejně prospěšné účely na 22 procent místo dosavadních čtyřech sazeb. Provozovatel by musel vždy nejméně pětinu z výtěžku odvést ministerstvu školství na podporu sportu. Sociálnědemokratický návrh má také zabránit tomu, aby loterijní firmy odváděly příspěvky dobročinným organizacím, ke kterým mají blízký vztah.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK