Akcie v USA díky výsledkům McDonald's rostly, dolar klesl

09.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 9. února (ČTK) - Americké akcie v úterý posilovaly a index Dow Jones rostl již sedmou seanci za sebou. Trhy podpořila zpráva o tržbách řetězce restaurací McDonald's, která přinesla naději na další oživení výdajů spotřebitelů. Objem obchodů však byl nejnižší od počátku letošního roku, což naznačuje, že investoři příliš nevěří v další zisky trhu. Dolar vůči euru oslabil.

V závěru obchodování index Dow Jones stoupl o 71,52 bodu, tedy 0,59 procenta, na 12.233,15 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 vzrostl o 5,52 bodu, neboli 0,42 procenta, na 1324,57 bodu. Index technologického trhu Nasdaq posílil o 13,06 bodu, čili o 0,47 procenta, na 2797,05 bodu.

Energetické společnosti však oslabily. Důvodem bylo zvýšení úrokových sazeb v Číně, která je druhým největším konzumentem energie na světě. Vyšší sazby přinášejí obavy ze zpomalení ekonomického růstu a nižší poptávky po komoditách. Index S&P energetického sektoru oslabil o 0,5 procenta.

Akcie firmy McDonald's posílily o 2,6 procenta, protože lednové tržby v restauracích otevřených nejméně rok byly mnohem vyšší, než se čekalo. Firmě pomohlo oživení poptávky v Evropě. Kosmetická společnost Avon kvůli prudkému poklesu zisku oslabila o tři procenta a farmaceutická Teva klesla o 5,4 procenta. Čtvrtletní výsledky hospodaření Tevy zaostaly za očekáváním trhu.

Zájem o rizikovější investice, podpořený zklidněním situace na Blízkém východě a růstem úroků v Číně, pomohl nahoru euru vůči dolaru a švýcarskému franku. Poptávka po euru byla hlavně od asijských investorů.

V závěru obchodování euro k dolaru stouplo o 0,4 procenta na 1,3646 USD. Dolar vůči jenu klesl o 0,1 procenta na 82,21 JPY a ke koši šesti hlavních měn oslabil rovněž o 0,1 procenta na 77,918 bodu, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK