Japonské akcie ztratily počáteční zisky a mírně klesly

09.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 9. února (ČTK) - Japonský akciový trh dnes po přechodném růstu oslabil. S podporou příznivých vyhlídek ziskovosti největší automobilky Toyota Motors hlavní index nejprve vystoupil nejvýše za devět měsíců. Nakonec však akcie v Tokiu oslabily, protože investoři začali vybírat zisky z posledního růstu a klesly akcie na čínském trhu.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru klesl o 0,2 procenta na 10.617,83 bodu. Během dne vystoupil až na 10.701,92 bodu, nejvyšší úroveň od 6. května. Od listopadu Nikkei získal asi 15 procent, když využil přesunu zájmu investorů od rozvíjejících se trhů, které podkopává nárůst inflace, k burzám vyspělých zemí.

Akcie Toyoty dnes vzrostly o zhruba pět procent a vytáhly nahoru celý trh. Toyotu posílil úterní celoroční výhled zisku, který byl lepší, než se čekalo. Příznivě zapůsobila i zpráva, že američtí vyšetřovatelé očistili firmu od podezření na to, že za známé případy neúmyslného zrychlení jejích vozů může elektronika.

Později se v Tokiu prosadilo vybírání zisků, které začalo na termínovém trhu a oslabily v něm zejména akcie bank. Tokijskou burzu ovlivnilo rovněž oslabování čínských akcií, které reagovaly na úterní zvýšení čínských úrokových sazeb.

Na asijském devizovém trhu dnes dolar oslabil k euru, posílil však k bezpečným měnám jako švýcarský frank a japonský jen. Rizikovější měny jako euro nebo australský dolar podpořilo zvýšení čínských úroků, které by mělo zpomalit příliš rychlý ekonomický růst a utlumit nebezpečné inflační tlaky.

Ke konci tokijského obchodování dolar vůči euru klesl o 0,2 procenta na 1,3649 USD, zatímco proti jenu a švýcarskému franku stoupl o 0,1 procenta. Euro na švýcarský frank získalo 0,2 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK