Loňský zisk Sanofi-Aventis vzrostl, jednání s Genzyme postupují

09.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 9. února (ČTK) - Zisk francouzské farmaceutické společnosti Sanofi-Aventis loni vzrostl více, než se čekalo, v letošním roce však firma čeká pokles. Vlastník české Zentivy v dnešní zprávě sdělil, že jednání o převzetí americké společnosti Genzyme jsou na dobré cestě.

Provozní zisk na akcii bez jednorázových položek a očištěný od změn směnných kurzů stoupl za celý rok o 2,6 procenta, což přesáhlo vlastní odhad firmy v rozmezí nula až dvě procenta. Ve čtvrtém čtvrtletí tento zisk dosáhl 1,41 eura a byl stejný jako o rok dříve. Analytici dotázaní agenturou Reuters čekali pokles na 1,35 eura.

Čistý zisk Sanofi se v posledním čtvrtletí kvůli zvýšeným nákladům na restrukturalizaci propadl meziročně o 64 procent na 437 milionů eur (10,5 miliardy Kč). Tržby stouply jen nepatrně na 7,4 miliardy eur, což bylo zhruba 100 milionů eur pod průměrným odhadem analytiků.

Letošní očekávaný pokles provozního zisku na akcii nezahrnuje přínos z možné akvizice firmy Genzyme. Šéf Sanofi Chris Viehbacher uvedl, že firma před deseti dny podepsala s Genzyme dohodu o přístupu k jejím důvěrným obchodním informacím a že "vzájemná jednání postupují". Podle zdroje Reuters nyní obě firmy pracují na podrobnostech transakce za zhruba 20 miliard dolarů (asi 352 miliard Kč).

Sanofi minulý měsíc prodloužila do 15. února nabídku na převzetí Genzyme o hodnotě 18,5 miliardy dolarů. Na ni ovšem přistoupila jen část akcionářů americké firmy a vedení Genzyme ji odmítlo jako nedostatečnou. Všeobecně se čeká, že Sanofi nyní po dohodě s Genzyme svou nabídku zvýší.

Sanofi chce převzetím Genzyme rozšířit svoji nabídku a kompenzovat ztrátu patentové ochrany na některé důležité léky v příštích letech. Pokud převzetí dokončí, bude to její největší akvizice od roku 2001.

Sanofi-Aventis vznikla v srpnu 2004, když francouzská společnost Sanofi-Synthélabo převzala německého rivala Aventis. Skupina je stoprocentním vlastníkem české Zentivy, která patří mezi největší výrobce generických léků ve střední Evropě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK