Zisk Nissanu klesl o 15 procent, nejméně v Japonsku

09.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 9. února (ČTK) - Zisk druhé největší japonské automobilky Nissan Motor ve třetím čtvrtletí jejího finančního roku klesl kvůli silnému jenu a propadu domácího trhu o 15 procent. Zisk Nissanu se však snížil v posledním čtvrtletí nejmírněji ze všech japonských automobilových výrobců, protože firma díky novým modelům překonávala konkurenty a zejména dobře si vedla v Číně.

Nissan dnes uvedl, že provozní zisk se za čtvrtletí do konce prosince snížil na 114 miliard jenů (24,4 miliardy Kč) ze 135 miliard jenů před rokem. Čistý zisk naopak vzrostl o 78 procent na 80,1 miliardy jenů a tržby stouply o pět procent na 2,10 bilionu jenů. Pro celý finanční rok do konce března zvýšila firma odhad provozního zisku na 535 miliard jenů z dosavadní předpovědi 485 miliard jenů.

Nissan stejně jako jiní japonští výrobci automobilů poškodil ve vývozu silný jen a na domácím trhu vypršení vládních dotací na nákupy úsporných vozů. Nissan si to však vynahradil dobrým výkonem v Číně, kde měly jeho malé vozy nárok na daňové pobídky.

Nissan také jako jedna z mála značek rostl na slabém evropském trhu, kde se mu dařilo s modely Juke a Qashqai. Lépe než ostatní japonské firmy si počínal i na americkém trhu.

Největším vlastníkem Nissanu je francouzská automobilka Renault, která v něm má 43 procent. Renaultem dosazený generální ředitel Nissan Carlos Ghosn se zasloužil o nástup Nissanu na rychle rostoucí trhy, jako je Čína, Indie a Rusko. V Číně však nyní firmě hrozí útlum, protože vláda na konci loňského roku ukončila pobídky k nákupu malých vozů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK