Automobilka PSA Peugeot Citroën se loni vrátila k zisku

09.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 9. února (ČTK) - Francouzská automobilka PSA Peugeot Citroën se loni vrátila k zisku. Hospodaření podpořila silná poptávka v Číně, Latinské Americe a na dalších rozvíjejících se trzích. Čistý zisk činil 1,1 miliardy eur (26,5 miliardy Kč) ve srovnání se ztrátou 1,2 miliardy eur v roce 2009. PSA je druhým největším výrobcem aut v Evropě.

Tržby se zvýšily o 15,8 procenta na 56 miliardy eur, hlavně díky novým modelům a prodeji mimo Evropu. Minulý měsíc firma uvedla, že loni prodala 3,6 milionu vozů, o 13 procent více než v roce 2009. V Evropě však prodej klesl o 0,9 procenta.

Ve výhledu na letošní rok je automobilka optimistická. Vývoj v Evropě sice zůstává nejistý, PSA však věří v další růst v Číně a rozvojovém světě. V Číně má zahájit provoz druhý společný podnik firmy a v plánu má automobilka rovněž vstup na indický trh.

Rozvoj aktivit v zahraničí je součástí plánu firmy na posílení zahraničních operací a snížení závislosti na domácím trhu. Do roku 2015 plánuje společnost zvýšit podíl prodeje ze zemí mimo Evropu na celkovém prodeji na 50 procent. Loni se prodej vozů mimo Evropu na celkovém odbytu podílel 39 procenty, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK