Londýnská burza LSE se spojí do jednoho trhu s burzou v Torontě

09.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 9. února (ČTK) - Londýnská burza LSE se dohodla na fúzi s provozovatelem torontské burzy TMX Group. Ze spojení obou burz vznikne trh s největším počtem akciových titulů na světě a globální centrum obchodování s akciemi firem komoditního a energetického sektoru. Plyne to z dnešního sdělení obou firem.

Transakcí formou výměny akcií vznikne skupina LSEG-TMX, v níž budou mít akcionáři LSE 55 procent akcií a vlastníci TMX zbylých 45 procent. Poměr výměny akcií oceňuje kanadskou TMX podle úterní tržní ceny na zhruba 3,2 miliardy amerických dolarů (zhruba 57 miliard Kč). Spojená firma bude mít tržní hodnotu 6,9 miliardy USD.

Novou společnost s ústředím v Torontě bude řídit nynější generální ředitel LSE Xavier Roler a šéf TMX Thomas Kloet se stane prezidentem skupiny. "Vytváříme největší světový nástroj pro obchodování s firmami ze sektorů komodit, energie a přírodních zdrojů, ale také prvotřídní trh pro malé, středně velké a růstově orientované firmy," uvedl Roler ve sdělení. "Nechceme nic menšího, než stát se skutečnou mocností na poli globálního burzovního obchodování," dodal.

Skupina bude organizovat obchody s akciemi 6700 společnosti o celkové hodnotě 5,9 bilionu USD. Z hlediska počtu obchodovaných firem bude sice největší, co do objemu obchodů ji však nadále předčí skupina NYSE Euronext, která provozuje newyorskou burzu a několik trhů v Evropě v čele s pařížskou burzou.

Tržby LSE, která vlastní rovněž milánskou burzu Borsa Italiana, za rok do konce loňského září dosáhly miliardy dolarů. TMX hlásila tržby 636 milionů USD. Kromě Toronta je TMX i operátorem burzy v Montrealu, energetického trhu NGX v Calgary a trhů TSX Venture Exchange v Calgary a Vancouveru.

hp dp

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK