Koruna dopoledne po nižší inflaci oslabila vůči euru i dolaru

09.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. února (ČTK) - Česká měna dopoledne po nižší lednové inflaci oslabovala vůči oběma hlavním světovým měnám. Kolem 10:00 si koruna vůči euru pohoršila na 24,16 Kč/EUR a proti dolaru klesla na 17,72 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Koruna se hned v úvodu obchodování odpoutala od hranice 24 korun za euro a po zveřejnění dat o lednové inflaci oslabila, uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk. Český statistický úřad dnes oznámil, že meziroční míra inflace v Česku v lednu zpomalila růst na 1,7 procenta po prosincovém zvýšení o 2,3 procenta. Analytici odhadovali výrazně vyšší meziroční růst.

Podle Vlka korunu začátkem roku v růstu podporovala očekávání dřívějšího zvyšování úrokových sazeb, která značně podpořil výsledek hlasování na posledním jednání České národní banky. "Nová makrodata ale myšlenku vyšších sazeb nepodporují. Horší kondice domácí spotřebitelské poptávky a dnes i nižší inflace znamenají ochlazení podobných spekulací, což je pro měnu negativní," uvedl analytik.

Dolar se kolem 10:00 obchodoval blízko úterního závěru na 1,3637 USD/EUR. Akcie sice klesají, euro ale drží rychlejší růst výnosů německých výnosů ve srovnání s americkými, uvedl Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK