Analytici: Růst úrokových sazeb pod vlivem inflace bude později

09.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. února (ČTK) - Pokles meziroční inflace v lednu na 1,7 procenta umožní udržet centrální bance úrokové sazby na současných úrovních déle, než se dosud předpokládalo, domnívají se analytici. Většinou očekávali, že ČNB začne sazby zvyšovat ve druhém čtvrtletí. Data byla každopádně velkým překvapením, upozornili ekonomové.

Meziroční míra inflace v Česku v lednu zpomalila růst na 1,7 procenta po prosincovém zvýšení o 2,3 procenta. Ve srovnání s prosincem spotřebitelské ceny stouply o 0,7 procenta, což byl nejnižší lednový meziměsíční růst cen od roku 2005.

Podle hlavního ekonoma Raiffeisenbank Pavla Mertlíka dostali dnešní statistikou "jestřábi" v ČNB, kteří na únorovém zasedání hlasovali v rozporu s prognózou ČNB pro zvýšení sazeb, za vyučenou. "Neukvapenost se v měnové politice vyplácí," uvedl. Minulý týden hlasovali pro růst úrokových sazeb tři ze čtyř centrálních bankéřů. Základní úroková sazba je nyní od loňského května na 0,75 procenta.

O tom, že statistika byla překvapením, přitom podle analytika UniCredit Bank Patrika Rožumberského hovoří fakt, že inflace byl nižší i než nejnižší odhady na trhu. "Ve zpomalení meziročního růstu jasně dominovalo odeznění efektu zvýšení spotřebních daní a DPH z loňského ledna. Z pohledu měnové politiky je tak nepochybné, že se moment prvního zvýšení úrokových sazeb s lednovou inflací o něco vzdálil," uvedl.

Centrální banka přitom podle hlavního analytika Generali PPF Asset Management Radomíra Jáče v nedávno zveřejněné prognóze odhaduje inflaci za letošní první čtvrtletí v průměru na dvou procentech. "To samozřejmě naznačuje, že bankovní rada ČNB se nyní může snadněji ztotožnit s představou, že ponechá měnově-politické sazby na rekordně nízké úrovni: nejen v případě březnového zasedání bankovní rady, ale nejspíše i v dalších měsících poté," uvedl. Z pohledu dnešních dat je podle něj možné, že celková inflace může zůstat pod dvěma procenty po celou první polovinu letošního roku.

"Česká ekonomika se evidentně nepřehřívá, naopak využití kapacit zůstává pod úrovněmi dosahovanými před poslední recesí. Ani regulované ceny nepředstavují hrozbu pro udržení inflace v rozumných mezích," uvedl hlavní ekonom Patria Finance David Marek. Porovnání prognózy ČNB a aktuální inflace podle něj ukazuje, že v nejbližších měsících by se s úrokovými sazbami hýbat nemělo. "Nicméně politika ČNB je nyní méně čitelná, než tomu bývalo v předchozích letech, a ke zpřísnění měnové politiky může dojít poměrně brzo, jak naznačilo poslední hlasování bankovní rady ČNB," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK