Lednová inflace byla nižší, než odhadovala ČNB

09.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. února (ČTK) - Lednová meziroční inflace byla o 0,3 procentního bodu nižší, než odhaduje Česká národní banka ve své aktuální prognóze. Rozdíl byl způsoben především cenami potravin, do nichž se zatím oproti očekávání mírněji promítá nárůst světových i domácích cen potravinářských komodit. Informoval o tom dnes ředitel sekce měnové a statistiky ČNB Tomáš Holub. Spotřebitelské ceny v lednu vzrostly meziročně o 1,7 procenta.

Nepatrně nižší proti prognóze ČNB byl podle Holuba také růst regulovaných cen a korigovaná inflace bez pohonných hmot. "Predikce ostatních složek inflace, tedy dopadů změn nepřímých daní a cen pohonných hmot, se naplnily," uvedl.

I přes uvedené rozdíly od prognózy zůstává podle Holuba v platnosti vyznění prognózy ČNB. "Ta předpokládá, že se celková meziroční inflace bude ve zbytku letošního roku a v průběhu roku 2012 nacházet v blízkosti inflačního cíle. Prognóza současně očekává, že měnověpolitická inflace se v průběhu prvního pololetí přiblíží k celkové inflaci, a tudíž i k inflačnímu cíli ČNB," uvedl Holub.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK