Celosvětový prodej mobilů loni stoupl o třetinu na 1,6 miliardy

09.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. února (ČTK) - Celosvětový prodej mobilních telefonů loni stoupnul o 32 procent na 1,6 miliardy. Odbyt chytrých telefonů vzrostl o 72 procent a tvořil téměř pětinu celkového trhu. Uvedla to analytická firma Gartner.

Jedničkou na trhu byla nadále Nokia se 461,3 milionu prodaných přístrojů, následuje Samsung s 281 miliony a LG, která prodala 114 milionů telefonů. Další dvě příčky patří značkám Research In Motion (RIM) a Apple.

"Silné prodeje chytrých telefonů ve 4. čtvrtletí protlačily značky RIM a Apple v celosvětovém žebříčku na čtvrté a páté místo před Sony Ericsson a Motorolu," uvedla analytička Gartneru Carolina Milanesiová.

Ve východní Evropě se loni prodalo 13,1 milionu chytrých telefonů s operačním systémem. Jejich odbyt v posledním čtvrtletí vzrostl proti předchozímu období o 17 procent, zatímco celkový trh rostl 11procentním tempem. Vedoucím hráčem mezi smartphony byla Nokia s podílem 75 procent. U některých operátorů, jako například u české O2, byla Nokia nejprodávanější značkou v předvánočním období. Zařízení vybavená operačním systémem Android od Google Nokii konkurovala především v nižších cenových relacích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK