Lednová inflace 1,7 pct. překvapila analytiky, čekali vyšší růst

09.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. února (ČTK) - Meziroční míra inflace v Česku v lednu zpomalila růst na 1,7 procenta po prosincovém zvýšení o 2,3 procenta, oznámil dnes Český statistický úřad. Analytici odhadovali výrazně vyšší meziroční růst, dnešní data podle nich byla velkým překvapením. Ve srovnání s prosincem spotřebitelské ceny stouply o 0,7 procenta, což byl nejnižší lednový meziměsíční růst cen od roku 2005.

"Lednová inflace přináší hodně velké překvapení. Z pohledu dalšího vývoje je zřejmé, že inflace se bude vyvíjet lépe, než jsme předpokládali. O to více proto platí závěr, že s úrokovými sazbami není kam spěchat," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. O tom, že statistika byla překvapením, přitom podle analytika UniCredit Bank Patrika Rožumberského hovoří fakt, že inflace byla nižší i než nejnižší odhady na trhu.

Podle statistiků zpomalení meziročního cenového růstu nastalo ve většině oddílů spotřebního koše vlivem výrazného zvýšení cen u některých položek v lednu 2010. Největší vliv na meziroční zvýšení celkové úrovně spotřebitelských cen měly nadále ceny potravin a nealkoholických nápojů a v lednu i ceny bydlení, a to i přes zpomalení jejich růstu.

Analytici se domnívají, že pokles meziroční inflace v lednu umožní udržet České národní bance úrokové sazby na současných úrovních déle, než se dosud předpokládalo.

Podle hlavního ekonoma Raiffeisenbank Pavla Mertlíka dostali dnešní statistikou "jestřábi" v ČNB, kteří na únorovém zasedání hlasovali v rozporu s prognózou ČNB pro zvýšení sazeb, za vyučenou. "Neukvapenost se v měnové politice vyplácí," uvedl. Minulý týden hlasovali pro růst úrokových sazeb tři ze čtyř centrálních bankéřů. Základní úroková sazba je nyní od loňského května na 0,75 procenta.

Hlavní ekonom Patria Finance David Marek poznamenal, že česká ekonomika se evidentně nepřehřívá, naopak využití kapacit zůstává pod úrovněmi dosahovanými před poslední recesí. Ani regulované ceny podle něj nepředstavují hrozbu pro udržení inflace v rozumných mezích.

Lednová meziroční inflace byla o 0,3 procentního bodu nižší, než odhaduje ČNB ve své aktuální prognóze. Rozdíl byl způsoben především cenami potravin, do nichž se zatím proti očekávání mírněji promítá nárůst světových i domácích cen potravinářských komodit, uvedl ředitel sekce měnové a statistiky ČNB Tomáš Holub.

Nepatrně nižší proti prognóze ČNB byl podle něj také růst regulovaných cen a korigovaná inflace bez pohonných hmot. "Ta předpokládá, že se celková meziroční inflace bude ve zbytku letošního roku a v průběhu roku 2012 nacházet v blízkosti inflačního cíle," uvedl Holub.

red jap dp

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK