Nokia údajně přestala vyvíjet operační systém MeeGo

09.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Helsinky 9. února (ČTK) - Finská Nokia přestala vyvíjet operační systém MeeGo pro mobilní telefony. Uvedly to dva informované zdroje z odvětví a mluvčí podniku se k tomu odmítl vyjádřit. Operační systém měl konkurovat především systémům a chytrým telefonům od konkurentů Apple a Google.

Platforma MeeGo vznikla na začátku minulého roku, když Nokia a americký výrobce čipů Intel založily společnou otevřenou platformu pro vývojáře mobilního softwaru stojící na systému Linux. Zhruba před rokem firmy oznámily, že systém MeeGo bude dostupný v loňském druhém čtvrtletí.

Analytici přesto říkají, že Nokia může budoucí zařízení se systémem MeeGo předvést, i kdyby ještě nebyl dokončený. Mohlo by se tak stát například na jejím dni s investory tento pátek v Londýně, nebo na nedělní konferenci v Barceloně, napsala agentura Reuters.

Nokia oznámila loni v červnu, že bude používat MeeGo ve svých chytrých telefonech série N místo operačního systému Symbian. Ten chtěla nadále využívat v levnějších telefonech. Někteří analytici pak předpokládali, že by na systému MeeGo mohl stát i případný počítačový tablet od Nokie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK