Teplárna United Energy bude spalovat až z 20 procent biomasu

09.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Most 9. února (ČTK) - Teplárna United Energy začne v Komořanech na Mostecku během letoška nahrazovat hnědé uhlí biomasou. Její podíl může dosáhnout až 20 procent, řekla ČTK mluvčí teplárny Miloslava Kučerová. Snaha o náhradu zřejmě souvisí s očekávaným nedostatkem hnědého uhlí na trhu, který se v příštích letech očekává a který podle odborníků dopadne především na teplárny. Komořanská teplárna spaluje v zimě až 90.000 tun uhlí měsíčně.

Teplárna začala s biomasou experimentovat už vloni v létě a od konce loňského roku ji normálně spaluje společně s uhlím. Využívá hlavně štěpky a pelety, což jsou slisované zbytky po zpracování dřeva. Na konci roku už prý teplárna spálila asi 4000 tun alternativního paliva. "Jeho koncentrace může dosáhnout až 20 procent," řekla Kučerová.

Ze starších vyjádření teplárny vyplývá, že spaluje při plném výkonu až 90.000 tun uhlí měsíčně. Při zhruba stejné výhřevnosti biomasy a jejím plném využití by tedy mohla ušetřit zhruba 18.000 tun uhlí, což zhruba odpovídá 360 plně naloženým železničním vagonům.

"V současné době probíhá oslovování a jednání s potenciálními dodavateli biomasy s cílem uzavřít dlouhodobé kontrakty do stanoveného objemu. United Energy je dosud uzavřela se třemi dodavateli, jejichž nabídky odpovídaly kvalitativním i cenovým požadavkům teplárenské společnosti," uvedla Kučerová.

Teplárny jsou ve svízelné situaci. Velká část z nich nemá dlouhodobé smlouvy na dodávky hnědého uhlí a odborníci předpokládají, že při očekávaném snižování těžby budou první, na koho se nedostane. V příštích letech by mělo na trhu ubýt asi deset procent z 45 milionů tun, které se nyní těží; hlavně vinou vyčerpávání ložisek Sokolovské uhelné a územních limitů těžby, s nimiž bojuje mostecký Czech Coal. Právě s Czech Coalem mělo United Energy kvůli dodávkám uhlí už několikrát spory.

Teplárna patří do Energetického a průmyslového holdingu (EPH), v němž mají dohromady osmdesátiprocentní podíl finanční skupiny J&T a PPF, zbylých 20 procent vlastní Daniel Křetínský. Komořanský zdroj s kombinovanou výrobou elektřiny a tepla má celkový instalovaný výkon 239 megawattů. Zásobuje teplem více než 34.000 domácností v Mostě a Litvínově a řadu nebytových prostor, průmyslových podniků, zdravotnická zařízení či školy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK