Bernanke: Nová pracovní místa v USA přibývají moc pomalu

09.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 9. února (ČTK) - Míra nezaměstnanosti ve Spojených státech je pořád velmi vysoká, i když ekonomika nabírá tempo. Centrální banka (Fed) proto nemůže být s celkovým zotavením ekonomiky spokojena a nemá důvod měnit nástroje na podporu hospodářského růstu. V rozpočtovém výboru amerického Kongresu to dnes řekl šéf Fedu Ben Bernanke. Varoval také před vysokými rozpočtovými schodky a ujistil, že Fed je odhodlán udržet cenovou stabilitu.

Bernanke tak před členy výboru prakticky zopakoval to, co už minulý týden řekl v Národním tiskovém klubu. Nově upozornil na několik příznivých poznatků z trhu práce, včetně poklesu lednové míry nezaměstnanosti na devět procent z listopadových 9,8 procenta. To byl největší dvouměsíční pokles od roku 1958. Bernanke je však znepokojen slabou tvorbou pracovních míst.

"Trh práce se zlepšil jen mírně," poznamenal šéf Fedu. Během poslední recese, která byla nejhlubší za posledních zhruba 70 let, americká ekonomika ztratila více než osm milionů pracovních příležitostí. Po recesi jich ale zatím vytvořila sotva jeden milion. "Takový nárůst nestačí na to, aby absorboval pracovní sílu, která na trh práce nyní přichází," upozornil šéf Fedu na nástup nových absolventů.

Americká ekonomika v závěru loňského roku zrychlila růst, který v ročním přepočtu činil 3,2 procenta. Ve třetím čtvrtletí hrubý domácí produkt v přepočtu na celý rok stoupl o 2,6 procenta a přestože výsledek za čtvrté čtvrtletí zaostal za odhady analytiků, solidní dynamika by letos měla vydržet. Nadále se totiž zvyšují výdaje spotřebitelů, které jsou pro růst ekonomiky klíčové.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK