Dolar vzrostl vůči jenu díky úrokům obligací a výhledům ekonomiky

09.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 9. února (ČTK) - Dolar vzrostl vůči jenu díky poslednímu nárůstu úrokových sazeb dolarových obligací. Způsobily to lepší vyhlídky americké i světové ekonomiky. Kurz jenu navíc zatížila zpráva agentury Moody's, podle níž by případný neúspěch japonské fiskální reformy měl negativní vliv na rating úvěrové spolehlivosti země.

Dolar posílil o pětinu procenta na 82,47 JPY po úterním poklesu na 81,77 JPY. Podle obchodníků se nákupy zastavují nad 82,70 JPY. Pokud by se prolomila hranice 82,95 JPY, následoval by další růst a dolar by mohl posílit k 85 jenům.

Euro vůči dolaru vzrostlo o 0,6 procenta na 1,3700 USD díky nákupům z centrálních bank, které potřebují diverzifikovat rezervy. Předtím během dne ale euro kleslo, když informovaný zdroj řekl, že šéf Bundesbanky Axel Weber nebude kandidovat na pozici prezidenta Evropské centrální banky. Tu nyní řídí Jean-Claude Trichet.

Výnosy amerických vládních obligací šly minulý týden nahoru díky znamením, že má oživování ekonomiky Spojených států širší bázi. Růst těchto výnosů má tendenci posilovat dolar a oslabovat japonskou měnu. Podle současných výnosů dvouletých obligací by se kurz mohl podle analytiků držet mezi 88 a 89 jenů, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK