Deutsche Börse a NYSE Euronext jednají o fúzi, tvrdí zdroje

09.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt/New York 9. února (ČTK) - Německý provozovatel akciové burzy ve Frankfurtu Deutsche Börse a transatlantický provozovatel akciových burz NYSE Euronext jednají o fúzi. Uvedly to dnes informované zdroje v Německu. Ani jedna z firem se ke spekulacím prozatím nevyjádřila, obchodování s jejich akciemi však bylo zastaveno a firmy podle agentury Reuters uvedly, že chystají tiskové sdělení.

"Mluví se zde o fúzi," cituje Reuters jednoho ze zdrojů, který ale neřekl nic bližšího. Pokud se spekulace potvrdí, bude to patrně jedna z nejvýznamnějších fúzí v tomto oboru. Jak Deutsche Börse, tak NYSE Euronext patří totiž k největším organizátorům akciových trhů ve světě.

Oznámení o fúzi by přišlo ve stejný den, kdy Londýnská akciová burza (LSE) oznámila, že převezme kanadskou TMX. Chce tak získat zpět ztracený podíl na trhu a vytvořit čtvrtého největšího provozovatele akciových burz na světě. Na sloučeném trhu se budou ročně obchodovat akcie v úhrnné tržní ceně 4,1 bilionu dolarů (asi 73 bilionů Kč).

Burza v New Yorku, kde akcie její mateřské NYSE Euronext obchodují, transakce zastavila krátce před 16:30 SEČ. V té době byl kurz vyšší asi o 5,1 procenta. Deutsche Börse zastavila obchodování se svými akciemi zhruba v tutéž dobu. Její akcie vykazovaly růst asi o 1,7 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK