Brent je zpět nad 100 dolary, prémie k americké WTI je na rekordu

09.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 9. února (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích dnes pokračovaly v růstu, a barel severomořské ropy Brentu se tak vrátil nad psychologicky významnou hranici 100 dolarů. K růstu cen přispívá geopolitické napětí a z části i zprávy o poklesu zásob ropy v amerických skladech. Jiná statistika dnes naopak ukázala, že zásoby ropy v USA minulý týden vzrostly. Ceny ropy tak začaly z denního maxima sestupovat a rozšířily cenovou prémii Brentu k WTI na nový rekord.

Kolem 18:00 se barel ropy Brent prodával za zhruba 100,90 USD a proti předchozímu závěru v New Yorku byla jeho cena vyšší asi o jedno procento. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) stála zhruba 87 dolarů a vykazovala nárůst asi o čtvrt procenta.

Americký Úřad pro energetické informace (EIA) dnes oznámil, že zásoby ropy v USA minulý týden vzrostly o 1,9 milionu na 345,1 milionu barelů. To je sice mírnější nárůst, než čekali analytici, stačil však na to, aby cenu ropy WTI z denního maxima nepatrně snížil. Spolu se zásobami ropy vzrostly i zásoby některých klíčových produktů, včetně benzinu.

Někteří analytici tvrdí, že nová statistika o stavu zásob svědčí spíše poklesu cen. Zvlášť při srovnání s jinými daty, která poskytla organizace American Petroleum Institute (API). Ta zveřejňuje data za předchozí týden vždy v úterý. Podle API se zásoby ropy minulý týden snížily asi o 558.000 na 346 milionů barelů, zatímco trh čekal jejich nárůst.

Organizace API a EIA používají každá jinou metodiku. V datech o zásobách ropy se tedy rozcházejí zcela běžně.

"Navzdory původní reakci je to zpráva, která nahrává poklesu cen," řekl k počátečnímu silnému růstu cen partner hedgeového fondu Again Capital John Kilduff, jehož citovala agentura Reuters. Poukázal přitom na vývoj zásob některých klíčových ropných produktů, především benzinu. Jeho zásoby se vytrvale zvyšují.

Cenová prémie ropy Brent vůči typu WTI se tak během dne vyšplhala až na 13,78 USD, což je nový rekord. "Brent stále odráží obavy trhu kvůli Egyptu a Suezskému průplavu," řekl analytik společnosti Mitsubishi Tony Nunan. V souvislosti s nepokoji v Egyptě se objevily obavy, že by mohl být uzavřen Suezský průplav, což se ale zatím nestalo. Suezský průplav je hlavní vodní cestou pro přepravu ropy z Perského zálivu do Evropy.

Brent se zpravidla prodává levněji než WTI, což ale už delší dobu neplatí. Ceně americké lehké ropy ve výraznějším růstu brání vysoké zásoby v terminálu Cushing v Oklahomě. Z něj se dodává ropa určená k plnění kontraktů uzavřených na burze Nymex. Vliv má ale i pokles těžby v Severním moři a obecně větší využití ropy Brent v zemích Evropy, Afriky a Blízkého východu.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent březen 100,89 99,92 New York - Nymex WTI březen 87,17 86,94

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK