Vláda schválila přesun 9500 zaměstnanců drah na SŽDC

09.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. února (ČTK) - Vláda na dnešním zasedání schválila návrh ministra dopravy Víta Bárty na přesunutí 9500 zaměstnanců Českých drah do společnosti Správa železniční dopravní cesty (SŽDC). Informoval o tom premiér Petr Nečas. S postupem ministerstva nesouhlasí odborové organizace na železnici.

Podle ministerstva dopravy je cílem změn posílení rovného konkurenčního prostředí na železnici. Rozhodnutí se týká například výpravčích, signalistů, hláskařů, hradlářů nebo závorářů, naopak pokladní zřejmě zůstanou pod křídly Českých drah. Tzv. mrtvá dopravní cesta, tedy samotné koleje a údržba, přešla pod SŽDC v létě 2008. Správa za to drahám zaplatila 12 miliard korun.

"Přesun zaměstnanců bude dokončen k 1. červenci letošního roku," řekl mluvčí ministerstva Jakub Ptačinský s tím, že je to pouze první krok k celkovému vypořádání drah a správy železniční cesty.

Státní podnik Správa železniční dopravní cesty za některé úkony spojené s obsluhou tratí Českým drahám platí. V minulém roce šlo o částku 5,2 miliard korun a Bárta tento způsob označuje za neprůhledný.

S postupem ministerstva nesouhlasí odborové organizace na železnici. Podle předsedy Odborového sdružení železničářů Jaroslava Pejši může návrh způsobit Českým drahám hospodářské škody. Odborářům vadí, že jde o přesun bez nemovitostí. Českým drahám podle Pejši tak zůstane spousta zanedbaných budov, kvůli kterým budou proti ostatním dopravcům znevýhodněny.

Rozhodnutí kritizuje i opozice. Podle stínového ministra dopravy za ČSSD Romana Onderky je problémem to, že kabinet přesun lidí chce učinit bez dohody s dopravními odbory a bez koncepčního řešení problematiky. "Vláda tak hodlá doslova lusknutím prstu rozhodnout o osudu deseti tisíc rodin těchto zaměstnanců, což je pro nás nepřijatelné. Musím připomenout námitky odborářů, kteří upozorňují například na to, že SŽDC nemá v současné chvíli finanční prostředky na výplatu stávajících výhod výpravčích. Je zde tedy velké riziko dalšího sociálního konfliktu, který může vláda Petra Nečase v tichosti vyvolat," upozornil Onderka.

Správa železniční dopravní cesty se v Česku stará o 9500 kilometrů kolejí. Od roku 2004 správa zajišťuje výstavbu a modernizaci nových tratí. Dráhy nyní zaměstnávají přibližně 27.000 lidí, SŽDC zhruba 9500.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK